Despre administrarea imobilelor. Cum ai garanția investiției?

Datetime 20-12-2022

Cuprins 

  1. Ce este property managementul? 

  1. Ce presupune administrarea proprietății? 

Datorită faptului că piața imobiliară din România este în plină ascensiune, investițiile din acest domeniu se pot dovedi a fi reale oportunități, întrucât câștigurile încasate de pe urma închirierii sunt o sursă pasivă de venit.  

Cu toate acestea, succesul unei investiții imobiliare depinde de buna gestionare a proprietăților deținute. Proprietarii de imobile au două modalități prin care își pot gestiona investițiile: fie prin intermediul unui broker oficial de închirieri, fie pe cont propriu. Totuși, cei care optează pentru prima variantă scapă în mare parte de responsabilitățile care vin la pachet cu oferirea spre închiriere a unui imobil, deoarece brokerul sau agentul cu care colaborează se va ocupă de toate aspectele administrative și logistice ale acestui proces. 

  1. Ce este property managementul? 

Administrarea proprietății sau property managementul implică gestionarea unei proprietăţi de către o terţă parte, cum ar fi firmele specializate. O firmă de administrare a imobilelor ajută la menținerea status quo-ului unei locuințe și se ocupă de orice problemă în locul proprietarilor săi. Această companie terță este la curent atât cu cerințele pieței, cât și cu toate reglementările legale în vigoare, având astfel capacitatea de a oferi soluții practice și eficiente.  

În general, administratorii proprietăților mențin relația cu locatarii în locul posesorilor, astfel încât aceștia să poată economisi timp pe care să-l investească după bunul plac în scopuri profesionale sau personale. Totodată, aceștia se ocupă de promovarea proprietății, de colectarea chirieri și de reparațiile, mentenanța și cerințele chiriașilor. În plus, experiența și cunoștințele vaste ale unui agent, îi ajută pe proprietari să-și maximizeze profitul generat în urma investiției făcute în domeniu imobiliarelor. 

Prin urmare, înainte de a decide dacă să apeleze la serviciile unei firme de property management sau dacă să administreze proprietatea pe cont propriu, locatorii (proprietarii) ar trebui să aibă în vedere anumite aspecte care țin de gestionarea imobilului.  

  1. Ce presupune administrarea proprietății? 

Administratorii de proprietăți se ocupă cu listarea proprietății date spre închiriere, pregătește toate materialele necesare promovării și monitorizează interacțiunile potențialilor chiriași cu anunțurile publicate. 

Brokerii trebuie să acorde o atenție amănunțită mijloacelor de promovare a proprietății. Prin urmare, ei sunt responsabili cu realizarea fotografiilor profesionale, care prezintă în detaliu imaginea de ansamblu a apartamentului și a zonei în care este situat. 

Totodată, printre responsabilitățile administratorilor se află și publicarea anunțurilor imobiliare pe platformele de Social Media care au luat amploare în ultimii ani și care reprezintă un bun mijloc de promovare și comunicare cu potențialii chiriași. 

Un imobil nelocuit reprezintă doar o șansă pierdută de a profita de pe urma venitului generat prin închiriere. În plus, proprietarul va trebui să suporte de unul singur cheltuielile de întreținere, utilitățile și taxele, și să nu uităm de faptul că o proprietate nelocuită se va deprecia în timp. Astfel, găsirea rapidă a unui chiriaș este crucială pentru a avea o rentabilitate ridicată. 

Administratorii de proprietăți caută și verifică potențialii chiriași, iar apoi negociază prețul și clauzele contractuale pentru ca perioada șederii acestora să constituie un beneficiu pentru ambele părți.  

Chiriașii vor trece printr-o procedură de selecție înaintea semnării contractelor de închiriere, pentru ca cei care se vor muta să fie responsabili în privința păstrării locuinței în condiții corespunzătoare și serioși cu privire la plata chiriei. 

Administratorii proprietăților informează chiriașii cu privire la plățile pe care le au de făcut și trimit remindere în cazul în care acestea nu au fost efectuate la timp. 

De asemenea, aceștia vor colecta lunar chiria de la locatari și vor depune suma în contul proprietarilor. În plus, administratorii proprietăților se vor ocupa să găsească o persoană care să dispună de venituri suficiente pentru a reduce riscul de neplată.  

Totodată, aceștia trebuie să aibe în vedere și să informeze chiriașii cu privire la fondul de garanție pe care ei trebuie să îl plătească la începerea contractului de închiriere. Acest fond va putea fi folosit în scopul despăgubirii proprietarului în cazul în care locatarul produce daune în cadrul imobilului.  

Încă un aspect important de care se va asigura un broker oficial de închiriere este și menținerea și întreținerea imobilului închiriat într-o stare optimă. Astfel, acesta va programa vizite periodice, stabilite de comun acord cu locatarul, în cadrul cărora va verifica starea în care se află proprietatea.  

În cadrul vizitelor, administratorul va fi atent la următoarele aspecte: starea apartamentului, curățenia din imobil, funcționalitatea instalațiilor sanitare, termice și electrice. 

O altă responsabilitate a unui administrator de proprietăți este de menține o comunicare constantă cu locatarii și de a se asigura că aceștia au parte de o ședere cât mai plăcut și confortabilă, astfel încât să aleagă să locuiască în apartamentul închiriat pentru cât mai mult timp. 

Orice problemă pe care aceștia o întâmpină va fi discutată și rezolvată în mod eficient împreună cu agentul imobiliar, prin urmare proprietarii nu vor fi nevoiți să se preocupe de soluționarea acesteia. 

Decizia de a oferi spre închiriere un imobil vine și cu responsabilități, nu doar cu beneficii. Proprietarul are datoria de a se ocupa de rezolvarea problemelor de natură tehnică în imobil, însă dacă va apela la serviciile unui property manager (administrator de proprietăți), grijile sale vor lua sfârșit.  

Administratorii de proprietăți vor fi cei care vor programa și interveni în cel mai scurt timp posibil pentru rezolvarea problemelor tehnice din apartamente.  

Astfel, o avarie la țevi sau la orice alt echipament cu care este dotat apartamentul, va constitui responsabilitatea property managerului. Prin urmare, deținătorul imobilului nu va trebui să se preocupe de nimic, deoarece chiriașul va lua legătura direct cu administratorul proprietății, care îi va comunica ulterior ce s-a întâmplat și cum a fost soluționată situația. 

A fi proprietar presupune a fi disponibil în orice moment, însă dacă apelezi la un broker oficial de închiriere, cum este SPATZIOO vei avea mai mult timp pe care îl vei putea dedica activităților tale profesionale și familiale. 

Așadar, dacă deții un apartament în cadrul ansamblurilor rezidențial dezvoltate de IMPACT Developer & Contractor S.A. atunci lasă grija administrării proprietății tale pe mâna specialiștilor de la SPATZIOO.  

Intră pe spatzioo.ro și completează formularul din secțiunea de contact.

Vezi și

Blog