Ce trebuie să ai în vedere înainte de a închiria un apartament? Cele 6 etape pe care trebuie să le parcurgi înainte de a semna contractul de închiriere.

Datetime 09-12-2022

CUPRINS 

  1. Ce zonă v-ar avantaja mai mult? 

  1. Cum vă doriți să arate apartamentul? 

  1. Cât sunteți dispus să plătiți pentru chirie? 

  1. De ce facilități dispune apartamentul? 

  1. Starea în care se află apartamentul și obiectele cu care vine la pachet. 

  1. Citiți cu atenție orice document care vi se înmânează. 

Concluzie

 

Având în vedere aspectele pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a închiria un apartament, tot procesul pe care e necesar să îl parcurgeți pentru ca viitoarea locuință să fie în conformitate cu nevoile și așteptările dumneavoastră se poate dovedi a fi unul copleșitor, mai ales dacă nu ați mai închiriat până acum niciodată.  

Care sunt cele mai bine cotate locații? Aveți loc de parcare asigurat? De ce facilități dispune apartamentul? Care sunt prevederile contractului de închiriere? Ce buget aveți alocat chiriei lunare? Și multe alte întrebări la care este necesar să aveți un răspuns înainte de a lua decizia de a închiria o locuință.  

În articolul ce urmează, specialiștii de la SPATZIOO, brokerul oficial de închirieri al ansamblurilor rezidențiale dezvoltate de IMPACT Developer & Contractor, îți recomandă să parcurgi 6 etape înainte de a semna contractul de închiriere, pentru ca decizia ta finală să bifeze toate cerințele necesare locului pe care vrei să îl numești „acasă”! 

  1. Ce zonă v-ar avantaja mai mult? 

Locația și vecinătățile din jurul apartamentului reprezintă primul aspect la care trebuie să vă gândiți înainte de a închiria un apartament pentru ca acesta să se potrivească nevoilor pe care le aveți. Pentru ca locația apartamentului să vă avantajeze trebuie să vă gândiți la cum decurge o săptămână normală din viața dumneavoastră, doar așa veți ajunge să găsiți zona care să vă avantajeze. Unde munciți, studiați sau ce vă place să faceți în timpul liber? Ce magazine, farmacii, restaurante, cabinete medicale, săli de fitness sau saloane de înfrumusețare aveți în apropierea locației asupra căreia v-ați hotărât? 

Apartamentul pe care vreți să îl numiți acasă trebuie să vă aducă mai aproape de zonele dumneavoastră de interes și să vă ajute să aveți mai mult timp liber la dispoziție. Timp pe care l-ați fi pierdut în trafic, dacă locația apartamentului nu ar fi fost în apropierea zonelor pe care le frecventați.  

  1. Cum vă doriți să arate apartamentul? 

Mobilat sau nemobilat? Utilat sau neutilat? La ce etaj? Apartament nou sau vechi? Câte camere? Acestea sunt unele dintre întrebările pe care trebuie să vi le adresați pentru a stabili starea, utilitățile, designul, numărul de camere și dimensiunile de care trebuie să dispună viitoarea locuință pe care vreți să o numiți „acasă”. Până la urmă, casa dumneavoastră trebuie să vă oglindeasca personalitatea și stilul de viață, căci numai așa veți putea să vă simțiți pe deplin confortabil în propriul cămin.  

  1. Cât sunteți dispus să plătiți pentru chirie? 

Stabiliți-vă bugetul pe care sunteți dispus să îl alocați chiriei, doarece prețul chiriei reprezintă un aspect esențial în căutarea viitoarei locuințe pe care vă doriți să o închiriați. Mai mult de atât, trebuie să luați în considerare și costurile adiționale care vin împreună cu chiria, precum plata utilităților, garanția, sau avansul de chirie pe care proprietarul va dori sau nu să îl plătiți.  

Toate aceste aspecte vor trebui discutate și dacă e cazul, negociate cu proprietarul al cărui apartament îl veți închiria. Un lucru pe care vi-l recomandă specialiștii SPATZIOO e să apelați la ajutorul unui broker de închirieri sau agent imobiliar, deoarece aceștia vă vor furniza toate informațiile de care aveți nevoie pentru ca tot procesul de închiriere să decurgă în condiții legale, în plus aceștia se vor asigura că sunteți ferit de posibilele fraude de pe internet.  

Mai mult de atât, angajații din domeniul imobiliarelor vă pot ajuta să negociați prețul chiriei sau clauzele contractului de închiriere, deoarece aceștia dispun de tehnici de negociere care să vă avantajeze în procesul de închiriere, atât pe dumneavoastră, cât și pe proprietar.  

  1. De ce facilități dispune apartamentul? 

Faceți o listă cu facilitățile, lucrurile sau posesile fără de care nu ați putea trăi. Spre exemplu, dacă apartamentul are loc de parcare asigurat, sau în cazul în care aveți un animăluț de companie, dacă apartamentul este pet-friendly. Și lista poate continua, important este ca orice punct de pe listă să fie discutat cu proprietarul, pentru a vedea câte dintre aspectele pe care le-ați marcat ca fiind esențiale pentru dumneavoastră sunt îndeplinite la locuința pe care doriți să o închiriați. 

  1. Starea în care se află apartamentul și obiectele cu care vine la pachet.      

Verificați starea în care se află pereții, obiectele de mobilier, electrocasnicele sau dotările cu care vine apartamentul. Este foarte important să verificați totul, deoarece la semnarea contractului de închiriere, veți mai avea de semnat un alt act, și anume, procesul verbal de predare-primire, iar tot ce semnați acolo trebuie să reflecte starea reală a obiectelor pentru care semnați pentru a nu fi nevoit să plătiți în plus sau să vi se rețină garanția pentru că nu ați acordat importanță acestui aspect.  

Ideal este să găsiți un apartament aflat la prima închiriere. Astfel grijile mai sus enunțate dispar. 

  1. Citiți cu atenție orice document care vi se înmânează. 

Este foarte important să citiți cu atenție contractul de închiriere înainte de a-l semna. Dacă nu sunteți sigur de ceva, nu vă sfiiți să întrebați înainte de a semna documentul, este indicat să fiți cât mai informat asupra clauzelor pe care le prevede contractul. Puteți să vorbiți cu proprietarul, brokerul de închirieri sau cu agentul imobiliar în cazul în care considerați că există anumite dezacorduri între ce este prevăzut în contract și ceea ce considerați dumneavoastră că ar trebui să existe în el.  

Mai mult, în contractul de închiriere, trebuie sa fie specificate în mod clar prețul chiriei și condițiile în care acesta va suferi modificări. E important să știți că locatarul (chiriașul) nu este obligat sa rezolve unele probleme ce pot să apară în apartament, cum ar fi defecțiunile care apar la instalațiile sanitare datorită uzurilor. În prețul chiriei intră și folosirea instalațiilor sau dotărilor cu care vine la pachet apartamentul. Desigur, în cazul în care se va stabili că obiectele au fost deteriorate din alte motive decât cele pe care le prevede contractul ca fiind responsabilitatea proprietarului, atunci cheltuielile de reparație vor fi suportate integral de către chiriaș.  

Concluzie 

Procesul de închiriere se poate dovedi a fi o mare bătaie de cap, mai ales dacă vă mutați într-un oraș nou sau dacă e prima dată când închiriați. Dar dacă ați ajuns la finalul articolului, suntem siguri că veți parcurge acest proces cu brio și că sunteți bine informat asupra aspectelor de care trebuie neapărat să țineți cont înainte de a semna contractul de închiriere.   

Iar dacă vă doriți să închiriați în cadrul ansamblurilor rezidențiale dezvoltate de IMPACT Developer & Contractor, atunci puteți beneficia de asistență echipei noastre pe tot parcursul procesului de închiriere, SPATZIOO fiind brokerul oficial de închiriere al acestora.  

Mai mult de atât, SPATZIOO vă pune la dispoziție o platformă web extrem de simplu de utilizat, prin care puteți vizualiza ofertele de închiriere disponibile și închiria apartamentul viselor dumneavoastră doar cu un singur click.  

Vizitați-ne acum pe www.spatzioo.ro și descoperiți ofertele de închiriere și beneficiile pe care vi le punem la dispoziție!  

Vezi și

Blog