CUPRINS:
Societatea contemporană se dezvoltă în vremuri cu o dinamică greu de anticipat, iar, dacă până acum, cumpărarea unui apartament părea a fi o investiție mai rentabilă în detrimentul închirierii, în prezent situația a luat o altă întorsătură.
1. Analiza deciziei de cumpărare în domeniul imobiliar
Românii au simțul proprietății, fiind obișnuiți să dețină apartamentele în care locuiesc, însă, odată cu trecerea timpului, mentalitatea oamenilor se schimbă. Noua generație își dorește flexibilitate și este orientată spre altfel de investiții, spre noi experiențe și spre a nu fi legați de o locuință, de un credit imobiliar sau de investiții.
Totodată, de la începutul crizei imobiliare din 2009, percepția achiziției unei locuințe ca fiind o investiție stabilă s-a schimbat și pentru oamenii cu un nivel de trai ridicat. Cumpărarea unui apartament necesită o investiție de capital importantă, timp și capacitate de analiză a criteriilor de achiziție mare și, persoanele care fac această alegere fără a lua în calcul foarte multe aspecte ce țin de credibilitatea și experiența dezvoltatorului, zonă, facilități, pot avea surprize mai puțin plăcute
Totodată, capitalul folosit pentru a achiziționa proprietăți ar putea fi investit în alte domenii care ar putea să genereze un profit mai mare sau plus valoare pe plan personal și profesional.
În cazul chiriei, se poate discuta de o libertate financiară mai mare, care permite oamenilor întreprinzători să dezvolte zone și aspecte ale vieții care, în caz contrar, ar fi ignorate din lipsa lichidităților.
Decizia de a închiria o proprietate, și nu de a o cumpăra, nu este exclusiv o decizie de investiție, dar realizăm multe dacă o privim din acest punct de vedere. Profitul pe care credem că îl obținem când cumpărăm un apartament este, de fapt, suma pe care o economisim din chirie și din impozitele și taxele pe care statul le impune pe proprietate, sau costuri asociate. Prin urmare, deținerea unui apartament nu reprezintă o soluție potrivită pentru toată lumea, întrucât, în unele zone, închirierea ar putea fi cea mai inteligentă mișcare.
2. Evoluția pieței imobiliare rezidențiale din București
Drept exemplu, putem oferi orașul București, care ocupă locul doi, după Cluj-Napoca, în clasamentul celor mai mari prețuri (raportate la media acestora) cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe.
Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro, în capitală, cele mai scumpe apartamente sunt găsite în arealul central și ultracentral, iar valoarea medie de listare este 2.483 de euro pe metru pătrat util, după un avans trimestrial de 4,4% și unul anual de 13,6%.
În zonele semicentrale, o asemenea locuință este vândută cu 1.763 de euro pe metru pătrat, după un plus de 1,4% la trei luni și, respectiv, 10,4% la 12 luni, iar la periferia orașului, prețul mediu solicitat de vânzători este 1.454 de euro pe metru pătrat util.
Bucureștiul este unul dintre cele mai mari centre economice din țară, iar piața imobiliară este într-o continuă dezvoltare. Astfel, investițiile imobiliare sunt vizibile cu ochiul liber peste tot în metropolă, de la birouri, spații comerciale, ansambluri rezidențiale sau chiar spații gigantice de producție și procesare a bunurilor.
Printre acestea, se află și complexul Luxuria Residence, un loc în care oamenii de afaceri sau cei de succes aleg să închirieze apartamente, întrucât este situat în noul pol de business al Bucureștiului. Mai mult decât atât, fiind situat în zona de nord a capitalei, ansamblul rezidențial oferă conectivitate cu toate punctele de interes ale orașului.
3. SPATZIOO, brokerul oficial de inchiriere al dezvoltatorului imobiliar IMPACT Developer & Contractor
Complexul Luxuria Residence, dezvoltat de IMPACT Developer & Contractor, este primul proiect rezidențial din țară certificat cu BREEAM Excellent. Clădirile proiectate conform acestor standarde internaționale de sustenabilitate au un impact redus asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie.
De închirierea apartamentelor din ansamblurile rezidențiale deținute de IMPACT Developer & Contractor se ocupă SPATZIOO. Prin intermediul unei platforme web foarte ușor de utilizat, SPATZIOO pune la dispoziția clienților săi o serie de apartamente de închiriat, care pot fi vizualizate rapid, întrucât pot fi filtrate în funcție de caracteristicile și preferințele viitorilor chiriași.
Totodată, procesul de închiriere a unui apartament prin intermediul platformei web este unul foarte facil. Fiind brokerul oficial pentru închirieri rezidențiale, SPATZIOO gestionează întreaga logistică de închiriere a unui apartament: pregătește toate materialele pentru listarea proprietății spre închiriere, găsește chiriașul și monitorizează plata chiriei.
Nu în ultimul rând, unul dintre beneficiile majore pe care le are închirierea unui apartament în Luxuria Residence este că suma lunară plătită proprietarului sau agenției este una fixă. Astfel, chiria oferă mai mult control asupra cheltuielilor lunare, datorită predictibilității sumelor ce urmează a fi achitate pentru exploatarea acelei locuințe. În plus, persoanele care aleg să închirieze apartamente în complexul Luxuria Residence nu trebuie să plătească impozite pe proprietate, care pot sa fluctueze de la an la an.
Prin urmare, chiar dacă suma plătită lunar pentru chirie poate depăși ratele lunare ale unui credit, chiriașii nu trebuie să-și facă griji cu privire la celelalte costuri adiționale, precum costurile de mobilare, asigurările de casă, costurile de reparații și mentenanță, deoarece acestea vor fi responsabilitatea proprietarului. Astfel, costurile cu chiria pot fi chiar deductibile din punct de vedere fiscal.
Cu siguranță, există și alți factori de luat în calcul atunci când vine vorba de închirierea unui apartament. Spre exemplu, specialiștii JLL România precizează că, anul acesta, conflictul militar din Ucraina a influențat percepția oamenilor asupra achiziționării unei locuințe, mai ales din punct de vedere al siguranței. Astfel, în ultima perioadă, cererea de apartamente pentru închiriere a crescut într-un ritm considerabil.
În timp, piața imobiliară din România s-ar putea orienta mai mult spre închiriere, așa cum s-a întâmplat și în Polonia, însă, în acest context, poate fi vorba de un proces de lungă durată, întrucât românii au rămas, în mare parte, un popor de proprietari.
Cert este că, în momentul de față, persoanele care doresc să închirieze un apartament într-un ansamblu rezidențial au la dispoziție o platformă web dinamică care se potrivește nevoii lor de a închiria, deoarece SPATZIOO consideră că mutatul într-o nouă locuință trebuie să fie un proces care să se desfășoare într-un ritm alert.